Feb 26, 2007

Att välja en yogakurs

Att välja en kurs eller träningspass i yoga är i teorin inte svårt. Några saker är emellertid värda att tänka igenom innan.

Allt fler gym, träningsinstitut och specialiserade yogaskolor erbjuder kurs och träningspass i yoga. Själva storleken på utbudet kan göra det hela förvirrande.

1. Yoga på gym

Många gym erbjuder klasser i yoga. Dessa är typiskt inte särskilt exakta utan du väljer helt enkelt om du vill gå på en avancerad klass eller inte och försöker sedan hänga med, samtidigt som instruktören visar för alla och ger gemensamma instruktioner.

Det behöver inte vara något problem. Typiskt är det enklare varianter av power yoga som man lär ut och det är inte särskilt svårt. Är det en ansträngande yoga som tränar framför allt styrka och kondition som du söker är det här ett billigt och praktiskt alternativ.

2. Andra sorters yoga

Söker du en mer traditionell yoga behöver du tänka till mer. Läs in dig på vilka sorters yoga som du är intresserad av. En del har stort fokus på meditation medan andra prioriterar fysik.

Många yogaskolor erbjuder fri introduktionslektioner där man kan pröva på. Det är ett bra alternativ.

3. Yogainstruktörens utbildning

Väljer du en mer avancerad form av yoga bör du kontrollera vilken certifiering som instruktören har. Ska du betala pengar vill du ha en kompetent yogainstruktör.

Dessutom kan det finnas risker med en dåligt utbildad yogainstruktur.

4. Hur många tränar yoga i varje klass?

Är det många som tränar yoga i varje klass får du givetvis mindre uppmärksamhet från läraren och dennes möjlighet att upptäcka fel minskar.

Är det trångt blir det dessutom bökigt genom att ni kan slå i varandra medan yogaträningen pågår.

5. Hur länge har yogaskolan haft verksamhet?

Gym, yogaskolor och andra träningsanläggningar lägger ganska ofta ner verksamheten. I så fall lär du knappast få tillbaka några pengar som du betalat i förskott.

Har de lärt ut yoga några år är risken troligen mindre för att det ska inträffa.

Mer om yoga

Du kan läsa mer om olika former av Yoga yoga på Nyfiken vital. Även Wikipedia har en hel del information om yoga om än ganska rörigt organiserat.

Om skribenten

Hans Husman har tränat yoga flera år.

No comments: